Böddecker: WeihnachtsKonzert | Afdrukken |
zaterdag, 25 december 2010 15:38

Philipp Friedrich Böddecker leefde van 1607 tot 1683, dus hij werd geboren rond de grote vernieuwingen van Monteverdi, Schütz en Sweelinck, en overleed rond de geboorte van Bach. Die periode van vroege barok roept niet direct grote namen in herinnering. Toch is het zeer de moeite waard kennis te nemen van muziek die in deze tijd is geschreven.
Böddecker was organist, fagottist en komponist in de omgeving van Stuttgart. In 1651 verscheen een bundel onder de naam "Sacra partitura" waarin naast Bödeckers muziek ook andere werken te vinden waren. In het Weihnachtskonzert is een hoofdrol weggelegd voor de sopraansolist. De afwisseling van vitale recitatieven en melodische kerstlied-fragmenten geven de muziek een vrije en kleurrijke expressie. Door de eenvoudige begeleiding kan de solist voor het voetlicht treden. Daarin wordt een Italiaanse invloed herkend, die zich onderscheid van de meerstemmige muziek uit de Noord-Franse, Vlaamse en Nederlandse scholen.
In de tekst klinkt de verkondiging van de geboorte van het kind, en worden Josef en Maria aangeroepen om het kind te koesteren. Tenslotte wordt het kindje Jesus zelf aangesproken met lofprijzing. Deze aanroepende vorm geeft het werkje een grote directheid. De solist draagt de kerstgedachte persoonlijk aan de luisteraar op.
De begeleiding is wellicht voor orgel bedoeld. In die tijd was het echter ook gebruikelijk om voor feestelijke gelegenheden instrumenten mee te nemen de kerk in. Daarom pas het goed in de stijl om de solist te begeleiden met een strijkkwartet in een arrangement dat voor deze gelegenheid is gemaakt door Marien Abspoel.

© Marien Abspoel, december 2003 concert met koor Cantilene Katwijk en Wieke Ubels, sopraan